Η Ιθάκη, η «πατρίδα» του Οδυσσέα είναι ένα μικρό αλλά όμορφο νησί των Επτανήσων το οποίο βρίσκεται στα νότια της Λευκάδας και στα βορειοανατολικά της Κεφαλονιάς. Η Πρωτεύουσά της Ιθάκης είναι το Βαθύ, μια γραφική πόλη με έναν ιδιόμορφο κόλπο που κλείνει στην αγκαλιά του το νησάκι Λαζαρέτο και τα δύο ενετικά κάστρα του.

ithaca

Στο νότιο μέρος του νησιού, 5 χλμ. έξω από το Βαθύ, ο επισκέπτης συναντά την ηπειρωτική κωμόπολη Περαχώρι.

Για το βόρειο μέρος του νησιού υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο πρώτος περνάει από την Ανωγή, ορεινό χωριό στο Νίριτον Όρος, ενώ ο δεύτερος, παράλληλος προς την ακτή, περνάει από την Λεύκη, γραφικό χωριό 13 χλμ. από το Βαθύ.

Και οι δύο δρόμοι καταλήγουν στον Σταυρό, και από εκεί συνεχίζοντας μπορεί κάποιος να επισκεφθεί την Εξωγή, τον Πλατρειθιά, τις Φρίκες και το Κιόνι.

mnc372_lg

Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός του νησιού είναι 3.084 κάτοικοι. Το νησί στηρίζεται οικονομικά κυρίως στον τουρισμό και την αλιεία.

Το όνομα του νησιού είναι γνωστό από την αρχαιότητα, καθώς αναφέρεται στην Οδύσσεια. Το νησί πήρε το όνομά του από τον Ίθακο, πρώτου κατοίκου του νησιού (γιος του Πτερέλαου και αδελφός του Πολύκτορα και του Νήριτου) ή κατά τη μυθολογία ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιμέλης. Σύμφωνα με άλλη υπόθεση το όνομα προέρχεται από τη λέξη Ιθή (=εύθυμος) ή από τη φοινικικής καταγωγής λέξη Utika (=αποικία) ή από τη λέξη Ιθύς (=απότομος).

site_ithaca_510_1